16 juli, 2009

Smokier Smokies - Dixie Stampede

Jammer genoeg ontsnappen ook de Smokies niet aan de gevolgen van de luchtvervuiling. Komende van de Midwest, heeft deze vervuiling de zichtbaarheid over de laatste 50 jaar met 60% verminderd. In 1960 zag de bezoeker nog 22 miles ver op een overlook, nu is dit gereduceerd tot 12 miles. Boosdoeners zijn de sulfaten en stikstoffen komende van industrieën en geürbaniseerde centra. Volgens wetenschappers stijgen deze emulsies 's nachts en vermengen zich met lucht die zich nestelt rondom de randen van het park. Een andere serieuze vervuiler is de ozonvervuiling aan de grond veroorzaakt door stikstoffen (auto's en bedrijven) vermengd met organisch compost blootgesteld aan zonlicht. Ozonconcentraties gemeten in het park zijn één van de hoogste in het oosten van de Verenigde Staten en dan hebben we het nog niet gehad over de catastrofale gevolgen van de zure regen. Alsof dat nog niet voldoende is, zijn deze bomen (Hemlocks) het slachtoffer van de balsam woolly adelgid (adelgid = bladluis) een Europees insect die het sap van de varens opdrinkt en zo de plant binnen de 6 tot 8 jaar doodt. Meer dan 70% van de varens (Fraser firs) zijn dood of hun bloedlijn is vergiftigd door het gif van de adelgid. In gemakkelijk bereikbare gebieden probeert men te sprayen met een natuurlijk zeepje dat enkel giftig is voor de insecten, maar dit is een duur proces. Een ander soort insect, de hemlock woolly adelgid (HWA) komende van Azië, is een minuscuul beestje dat de hemlock bomen binnen de 3 tot 5 jaar doodt door aan de stam van de boom het sap van de naalden te drinken zodanig dat deze verkleuren en uiteindelijk afvallen. Om deze pest te bestrijden laten ze in het park een ander soort insecten los die enkel die HWA opeten.
Deze morgen heeft vake een stukje van de berg afgewandeld (33') en dan terug bergop gelopen (29'). Kwestie van een goede konditie te onderhouden!!!
Rond 14u zijn we van de berg gereden (neemt exact 15' in beslag) om naar de show te gaan kijken van Dolly Parton's Dixie Stampede met avondeten. Eerst genoten we van een half uurtje voorshow in een aparte zaal met wat blue grass muziek. Daarna ging iedereen in de grote zaal waar tijdens het optreden 1000 man tegelijkertijd kan eten. We hadden front row seats gevraagd en extra bijbetaald zodat we alles goed konden zien. De show was heel gevarieerd en goed opgebouwd. Er waren 2 zijden: the North & the South en die speelden tegen mekaar onder de vorm van spelletjes. Het publiek kreeg ook zijn rol, wij moesten het spel meespelen: rechtstaan, met de voeten stampen, de vlag doorgeven enz... en dat terwijl we ons 4-gangen menu naar binnen speelden ZONDER BESTEK! Wij kregen soep met een warm! broodje, een kippetje, varkenslapje, patat, maïs en als dessert een lekkere warme! appelflap en natuurlijk ook onbeperkt frisdranken, thee of koffie.

Geen opmerkingen:

Spring Break 2019

1/3: The guided tour of one hour of the Pentagon in Washington DC was a little boring. Our group was quite large, and the one and a half m...