08 januari, 2010

NYC Dinsdag 29 december 2009

Deze dag was de koudste van de week. Het was zeer winderig en dat voelt altijd iets kouder aan dan het werkelijk is. 's Morgens stond er een wandeling over de Brooklyn Bridge op het programma. De in 1883 voltooide brug was de grootste hangbrug ter wereld en de eerste die van staal was gemaakt, gebouwd door de Duitse ingenieur John A. Roebling. Jammer genoeg eiste de bouw die 16 jaar duurde, 20 van de 600 arbeiders, waaronder dat van Roebling. Straf verhaal: in 1869, vlak voor het begin van de bouw, werd zijn voet verbrijzeld tussen een aanleggende veerboot en de kade. Hij overleed 3 weken later. Zijn zoon Washington Roebling volgde hem op, maar raakte in 1872 gedeeltelijk verlamd ten gevolge van caissonziekte. Zijn vrouw maakte vervolgens op zijn aanwijzigingen het werk af. Toen de brug éénmaal af was, vormde ze de verbinding tussen Manhattan en Brooklyn. Elk jaar op 4 juli is er een groot vuurwerk. Wij waren nog aan het twijfelen of we op Oudejaarsavond vanop deze brug het vuurwerk wilden bekijken. De kids hadden niet veel zin omdat ze moe waren en het was buiten aan het regenen.
We waren gehaast om binnen te zijn want die snijdende wind op de brug deed ons geen deugd. We namen voor de 3de maal een kijkje in Körperwelten, een tentoonstelling over lijken van Gunther von Hagens. Het was een kleine tentoonstelling met enkel 25 echte menselijke plastinaten ipv 200 in Anderlecht (ons 1ste bezoek dateerde van 2001, tweede van 2008) Daarna was het richting Wallstreet en trokken we foto's van de Wallstreet Bull in Bowling Green Park: een 3 200 kg bronzen sculptuur van Arturo di Monica. Deze toerist attractie symboliseert het agressief financieel optimisme en welvaart. De stier staat in aanvalspositie, leunend op zijn achterpoten en zijn kop naar beneden. (zie gewaagde foto!) In de namiddag deden we een 2u durende begeleide wandeltoer: Heroes of the WTC. We kregen uitleg over aanslag van 9/11 en de gevolgen voor de Newyorkers, m.a.w. hun leven na de aanslag. We bezochten St Paul's Chapel waar de brandweerlui de gewonden binnenbrachten en verzorgden gedurende 8 maanden. De gids wist te vertellen dat er 7 nieuwe torens in aanmaak zijn en dat het project nog tot 2015 zou duren. Er komt een park en een herdenkingsmuseum ter ere van de slachtoffers.

Geen opmerkingen:

Spring Break 2019

1/3: The guided tour of one hour of the Pentagon in Washington DC was a little boring. Our group was quite large, and the one and a half m...