25 oktober, 2009

Ragtime musical in MCFTA

Voor het vak Humanities (Engels & geschiedenis) moest Gauthier een project kiezen dat uit zijn comfortzone lag. Omdat deze musical in Midland doorging, vonden vele studenten dit de ideale gelegenheid en zo ging het gebeuren door in een uitverkochte zaal.
Ragtime is een laat 19e eeuwse Amerikaanse muziekvorm die gekenmerkt wordt door syncopische melodie en begeleiding. In de muziek spreekt men van een syncope wanneer één of meerdere tonen niet op de tel of puls vallen, waardoor één of meerdere normale accenten verlegd worden. Door de techniek toe te passen verlegt men het ritmische accent van de muziek. Syncopes vormen een essentieel onderdeel van het ritme van stijlen zoals jazz, funk en salsa. Ragtime is een voorloper van de jazz-muziek. Het is oorspronkelijk uitsluitend gemaakt voor piano. De nu wereldwijd bekendste compositie is de Maple Leaf Rag.
Ragtime is ook de titel van een bekend boek in 1975 geschreven door de Amerikaanse schrijver E.L. Doctorow. De musical vertelt het verhaal van dit boek. Het gaat over 3 groepen in Amerika (blanken, zwarten en immigranten) met als hoofdpersonnages een muzikant uit Haarlem: Coalhouse Walker Jr., een blanke vrouw van de WASP familie in New Rochelle, NY en een Joodse immigrant: Tateh. Talrijke historische figuren komen erin voor zoals: Harry Houdini, Evelyn Nesbit, Booker T. Washington, J.P. Morgan, Henry Ford, Stanford White, Harry Kendall Thaw, Admiral Peary, Matthew Henson en Emma Goldman.
Een leuk extraatje staat op de achterkant van ons ticket: we kunnen genieten van een gratis dessertje in Café Zinc, op voorwaarde dat je daar gaat eten.

Geen opmerkingen:

Spring Break 2019

1/3: The guided tour of one hour of the Pentagon in Washington DC was a little boring. Our group was quite large, and the one and a half m...