12 april, 2009

Dag 5: Garden District Tour - Katrina tour

Maandag 6 april

Vertrokken om 9u voor onze Garden District Tour om 9u30 olv een gids.
Toffe wandeling gemaakt met interessante uitleg over de geschiedenis van de prachtige huizen, wie er woont of woonde. De gids sprak over de verdeling van de stad in 2 delen: uptown, up the river en downtown, down the river. Vrijwel direct bij het eerste huis had ze het over de Greek revival: gelijk aantal pilaren, vensters, kamers langs weerskanten van het huis, een lange hall, mooie lusters, de deur staat in het midden van het huis en langs de zijkant heb je zicht op de tuin.
Vroeger werd de streetcar (tram) door ezels vooruitgetrokken, maar deze zijn omstreeks 1880 door elektrische kabels vervangen.
Het oudste huis dateert van 1838. De eigenaar, een zekere Thomas Toby verkocht zijn huis tijdens de Texaanse Revolutie aan de prominente familie Westfield. In 1840 was er de Golden Time met veel welvaart en prachtige luxueuze huizen. De gemiddelde prijs van een huis rond die tijd was 2.9 milloen dollar. Niet slecht.
Op het kerkhof “Lafayette”, waar meer lokale mensen begraven worden en dat beheerd is door de stad, vertelde de gids ons dat ze voor ze een tweede dode boven de eerste leggen er toch een verteertijd van 1 jaar en 1 dag nodig is. We hebben dan ook veel wall vaults gezien, dat zijn dus graven in een lange muur.
Van 13 tot 16u hebben we de “Katrina Tour” gedaan, een bus bracht ons door de getroffen gebieden.
De gids praatte snel en op den duur werd het heel monotoon. Het was alsof er ergens een cassette aan het afspelen was. Men had ook geen tijd om vragen te stellen, ze ging er maar als een sneltrein van door. Ze klonk enorm verbitterd en gaf dan ook constant de schuld aan de ingenieurs.
Ondanks dit, gaf ze toch gaf enkele rake feiten:
De vorige orkaan die veel schade aanrichtte was Betsy in 1965. Veel New Orleans vermeldden deze.
1,3 van de 1,5 miljoen mensen vluchtten voor Katrina.

75 % van de bevolking is teruggekeerd.
Families zijn van mekaar gescheiden, de meeste armen kunnen gewoon niet terugkeren want ze werden op bussen gezet met een “one way ticket”.
12000 mensen logeerden in de Superdome en kregen daar voedsel en onderdak voor 1 maand.
De meeste mensen hadden 3 weken water in hun huizen waardoor mold onstond.
Het was heel gevaarlijk te leven tussen ratten en slangen die ook redding zochtten op de daken.
Herten liepen van dak tot dak en mensen hadden last van mieren ’s nachts.
In het water was benzine aanwezig, dus mensen die door het water stapten hadden last van blaren en ze moesten 13 dagen wachtten op redding.
Heel veel leegstaande huizen, de meeste huizen werden gemarkeerd met een kruis waarin 911 stond...
Om 18u30 zijn moeke & vake terug gaan dineren in een goed restaurant nl. “
Stella”.

Geen opmerkingen:

Spring Break 2019

1/3: The guided tour of one hour of the Pentagon in Washington DC was a little boring. Our group was quite large, and the one and a half m...