Montréal dankt haar naam aan de Mont Royal, de 'berg' van 228 meter hoog. De bevolking bestaat uit 70% uit Franstaligen, 15% uit Engelstaligen en voor 15% uit immigranten en is de enige multiculturele stad in de provincie Québec. Hoewel de zee 1600 km verderop ligt, is Montréal toch altijd een belangrijke basis aan de St. Laurensrivier geweest. Met de uitbouw van de St. Laurenszeeweg werd de haven ook in de richting van de Grote Meren toegankelijk voor grote zeeschepen.
Vandaag hebben we heel wat gezien van de stad. Deze morgen zijn we een kijkje gaan nemen in het noorden van de binnenstad waar de 190m hoge Tour olympique de letterlijke bekroning van het Parc olympique vormt. Met indrukwekkende kabels fixeert de toren stijlvol het dak van het olympisch stadion waar 70 000 toeschouwers in kunnen. We hadden graag het insectuarium bezocht maar dit was gesloten door restauratiewerken tem 9 juli. Jammer! We hebben dan eerst de Biodome bezocht, een natuurwetenschappelijk museum, een 'binnenzoo' die de relatie tussen mens en flora en fauna in vier verschillende ecosystemen illustreert. Daarna hebben we genoten van een begeleid bezoek van het Olympisch station. De wereldtentoonstelling EXPO '67 en de Olympische zomerspelen van 1976 trokken de aandacht van de hele wereld. Met de kabellift waren we in een razendsnel tempo boven en konden we mooie foto's nemen van de stad.
We kochten metro/buskaarten voor 3 opeenvolgende dagen en besloten om het oude stadsgedeelte te verkennen. Halverwege de 20ste eeuw bevond de oude stad zich nog in een meelijwekkende staat. Alleen ingrijpende en dure restauratiewerken konden de historische kern van de slopershamer redden en voor de toekomst bewaren. We namen een pauze om een lekkere sandwich te verorberen in een van de talrijke bistro/restaurantjes in de buurt van het stadshuis.
Daarna bezochten we de Chapelle Notre-Dame-de-Bonsecours die een bewogen verleden achter de rug heeft. De oorspronkelijke houten kerk uit 1657 brandde meermaals af en ook haar stenen opvolgster onderging in 1771 hetzelfde lot. De laatste keer dat brand grote schade veroorzaakte, was aan het einde van de 19de eeuw. In de matrozenkerk baden zeelui voor een behouden vaart. Ze schonken scheepsmodellen die ook vandaag nog aan het plafond hangen.
We slenterden langs de oeverpromenade en genoten van de ontspannen sfeer van zonovergoten terrasjes langs de Place Jacques-Cartier, Marché Bonsecours en gingen verder richting Basilique Notre-Dame. Dat neogotische meesterwerk uit 1829 is een van de mooiste en grootste Frans-Canadese kerken. Ze biedt plaats aan 3500 mensen. Vlak achter de historisch oude stad bakenen schreeuwerige neonverlichting en exotische schrifttekens het kleine Quartier Chinois af. We waren tevreden over onze 2de dag. We gingen terug via de metro/bus en genoten 's avonds van een uitgebreid buffet in Casa Corfu, een restaurantje op een paar minuten van onze B&B.